Forum Rule: Always post complete source code & details to reproduce any issue!
Results 1 to 5 of 5

Thread: T4, heatsink recommended?

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Posts
    10

    T4, heatsink recommended?

    Hi,

    this great piece arrived today….wow...i love it....started with blink etc.. to get a feeling how it works…

    My endproduct where i want to use it will be "in a box" so i asked myself, due to there is a noticable amout of heat on the chip, is there a heatsink recommended? The T3.6 was cold even when i overclocked it.

    Anyone who has experience on this topic already? Will the amount of heat change with the load of the prcessor? Or will it always stay the same?


    Thank you

    Torsten

  2. #2
    Senior Member+
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    New York
    Posts
    3,664
    It does tend to be a bit warmer but don't think we ever noticed that it really got too hot to touch. There is a tempmon that is always on. To call it to get the temp all you need to do is add this to your sketch: tempmonGetTemp() and print the value (its a float by the way). Some of us did put something like this on it https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1 as a quick test and it did drop the temp. But you may have to trim it a bit. If you do a search in the beta thread you will probably find some more info. In all our testing don't think we ever left the heatsink on except to see what would happen.

    Just as a note - if it hits the overtemp setting it will automatically shut down on you.

  3. #3
    Senior Member PaulStoffregen's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    20,301
    Unless your enclosure is very small, or very well thermally insulated, or has some other stuff dissipating a lot of heat, you can probably get by without a heatsink.

    If you attempt extreme overclocking, like messing with the "// Danger Will Robinson" part in clockspeed.c, the chip does get very hot and probably needs a heatsink. But even with a heatsink, you can expect reduced life span if you drive the CPU beyond its maximum rated voltage (1.3V).

    If you run at 528 MHz or lower, the CPU runs at a slightly lower voltage (1.15V instead of 1.25V), which really reduces the power consumption. If you're worried about high temperature, and if you can get by without the full 600 MHz speed, slowing down just a little to 528 MHz makes quite a difference in temperature rise.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    14
    I'm sure I'm not the only one operating these in a vacuum chamber occasionally to control experiments, so the possibility of overheating is well-worth considering. With the 3.6 running OC'd at 240 MHz there was no issue, but I never checked the temperature, either. I wonder if 600 will be too far to push these in vacuum and 528 might be safer.

    Thanks for the tip on the temperature monitor, though; when my 4.0 shows up I'll check that out right away.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2017
    Posts
    10
    Hi,

    i will use it in vacuum of outer space behind the van Allen belt for the next lunar mission (Apollo 18) they need a computer without error 1202 during lunar descent ;-)

    Thank you for your feedback, i will add some air intake/outtake in my housing..to keep things moderate cool...

    BTW: With the 3.6 i had the possibility to overclock it via the IDE via dropdown menu. This dropdown menu is not present anymore for the T4.....(I am using the Arduino extension for MS Visual Studio 2017/19)

    Torsten

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •