Forum Rule: Always post complete source code & details to reproduce any issue!
Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 26 to 29 of 29

Thread: SD works fine on Teensy 4.0 but not SdFat

  1. #26
    Member
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    USA
    Posts
    62

    Problem Solved

    Problem found. I tried formatting a card with the SdFat formatter . A card formatted thus, works fine with SdFat. I had been using GParted to format cards. SD had no trouble with them on the Teensy4.0. SdFat also worked fine on the nano. but apparently SdFat runnig on T4 expects a possibly better installation. Now I have to go back and undo the probably stupid things I did to my application while I was puzzling this out.

    a little strange, don't you think?

  2. #27
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Roma (IT, EU)
    Posts
    339
    Bill Greiman explained time ago why it is important to use his own tools to format cards.
    Honestly I can't find the thread anymore.

  3. #28
    Member
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    USA
    Posts
    62
    Quote Originally Posted by XFer View Post
    Bill Greiman explained time ago why it is important to use his own tools to format cards.
    Honestly I can't find the thread anymore.
    Knowing this now, makes me want to build a little SDcard formatter with a nano.

    thanks for the note. and thanks to everyone else who responded to my plight.

    john

  4. #29
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Roma (IT, EU)
    Posts
    339
    Just to set it straight, it's not like one needs to use Bill's tools because there's some custom proprietary stuff: quite the contrary, his tools follow very precisely the SD specifications without taking any shortcut.
    Since SDFat lib follows SD specs closely, it may have problems with "lazy"-formatted cards (the vast majority).

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •