Forum Rule: Always post complete source code & details to reproduce any issue!
Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 26 to 32 of 32

Thread: Teensy 4.1 Cannot access Internal SD card

  1. #26
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2020
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by defragster View Post
    That isn't a 'WARNING' to be concerned with - unless the one chosen is WRONG - more of informative feedback - actually added to the Arduino system by Paul@PJRC
    Thanks. That is helpful.

  2. #27
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2020
    Posts
    5
    I'm using PlatformIO 5.1.0 (+Visual Code) with a Teensy 4.1.
    As you could probably guess from below, I'm trying to get ArduinoMenu going with SdFat (cards are small FAT16 for a reason) and a rotary encoder.
    All libs and platform software are up-to-date.
    I'm getting "'BUILTIN_SDCARD' was not declared in this scope"

    Where is that symbol actually declared? what's its value on a Teensy 4.1?

    Any help is appreciated!

    PACKAGES:
    - framework-arduinoteensy 1.153.0 (1.53)
    - toolchain-gccarmnoneeabi 1.50401.190816 (5.4.1)
    Dependency Graph
    |-- <MIDI Library> 5.0.2
    |-- <USBHost_t36> 0.1
    |-- <Encoder>
    |-- <Adafruit BusIO> 1.7.1
    | |-- <Wire> 1.0
    | |-- <SPI> 1.0
    |-- <ArduinoMenu library> 4.21.3
    | |-- <SdFat> 2.0.4
    | | |-- <SPI> 1.0
    | |-- <ClickEncoder> 0.0.0-alpha+sha.9337a0c46c
    | |-- <Wire> 1.0
    | |-- <Adafruit GFX Library> 1.10.5
    | | |-- <Adafruit BusIO> 1.7.1
    | | | |-- <Wire> 1.0
    | | | |-- <SPI> 1.0
    | | |-- <Wire> 1.0
    | | |-- <SPI> 1.0
    |-- <ClickEncoder> 0.0.0-alpha+sha.9337a0c46c
    |-- <SdFat> 2.0.4
    | |-- <SPI> 1.0
    |-- <SPI> 1.0
    |-- <Adafruit GFX Library> 1.10.5
    | |-- <Adafruit BusIO> 1.7.1
    | | |-- <Wire> 1.0
    | | |-- <SPI> 1.0
    | |-- <Wire> 1.0
    | |-- <SPI> 1.0
    |-- <Adafruit SSD1306> 2.4.3
    | |-- <Adafruit GFX Library> 1.10.5
    | | |-- <Adafruit BusIO> 1.7.1
    | | | |-- <Wire> 1.0
    | | | |-- <SPI> 1.0
    | | |-- <Wire> 1.0
    | | |-- <SPI> 1.0
    | |-- <SPI> 1.0

  3. #28
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2020
    Posts
    5
    I have the answer to this now, thanks!

  4. #29
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2021
    Posts
    5
    Hi.

    I cannot get the Teensy 4.1 SD card reader to recognise any SD card. I have tried 2 different Teensy 4.1 modules and 8 different sizes and brands of SD card. I've even tried 2 different PC's and USB cables - clutching at straws, I know. I've used the BUILTIN_SDCARD in this and a number of other example programs, but they consistently find 'no card'. The fact that they compile correctly tells me that they are using the correct Teensy SD.h//SDFat.h etc.

    The cards all format and read fine on my PC and via a Arduino Mega2560 card reader.

    I have an ethernet Magjack wired to both Teensy modules; would this stop it recognising the SD card reader? There are no other peripherals connected.

  5. #30
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    Germany
    Posts
    9,268
    Well, something must be wrong, because it works great, normally.
    No the magjacks are no problem.

  6. #31
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2020
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by chrissaich View Post
    Hi.

    I cannot get the Teensy 4.1 SD card reader to recognise any SD card. I have tried 2 different Teensy 4.1 modules and 8 different sizes and brands of SD card. I've even tried 2 different PC's and USB cables - clutching at straws, I know. I've used the BUILTIN_SDCARD in this and a number of other example programs, but they consistently find 'no card'. The fact that they compile correctly tells me that they are using the correct Teensy SD.h//SDFat.h etc.

    The cards all format and read fine on my PC and via a Arduino Mega2560 card reader.

    I have an ethernet Magjack wired to both Teensy modules; would this stop it recognising the SD card reader? There are no other peripherals connected.
    Hi, I don't have any particular insight, but I've been using the SD reader for a while now and it does work.

    Fairly obvious suggestions:
    1.Format the SD cards with the official formatter:
    https://www.sdcard.org/downloads/formatter/

    2. Post pictures and code here. Usually someone gets back with suggestions pretty quickly.

    3. Is it possible you damaged something installing the Magjack? Tiny board, hot iron.

    Good luck.

  7. #32
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2021
    Posts
    5
    Thanks for the replies. I did most of my testing with one SD card which seems to be faulty and when I tried other SD cards, it seems to have been with a program which used the wrong SD.h.
    All now working with 7 out of 8 SD cards. The other one works perfectly on PC's but not Teensy.
    All good to proceed, thanks for the help.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •